"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Hukum Meninggalkan Solat Fardu

*

Hukum meninggalkan solat fardu dengan sengaja tanpa keuzuran yang dibenarkan oleh syarak adalah haram dan berdosa besar.

Pelaku wajib segera memohon keampunan kepada Allah (istighfar) dan bertaubat. Jumhur ulamak mengatakan wajib qada' (ganti) solat tersebut.

"Perjanjian di antara kita orang Islam dan orang kafir ialah solat dan sesiapa meninggalkan solat sesungguhnya dia telah menjadi seorang kafir. (HR al-Tirmidzi)

Nabi shalallahu 'alaihi wasallam bersabda, "Sesungguhnya yang membezakan antara seseorang dengan kesyirikkan dan kekufuran adalah dengan meninggalkan solat". (HR Muslim)

Diterangkan oleh An-Nawawi bahawasanya orang yang meninggalkan solat dengan menolak atau mengingkari kewajipan solat, dipandang telah menjadi kafir, telah terkeluar dari Islam. (ijma' ulamak Islam).

Jika dia meninggalkan solat kerana malas atau lalai tetapi masih mengi'tikadkan kewajiban solat itu atas dirinya, maka Imam Malik dan Asy Syafi'i menetapkan bahawa orang itu tidak kafir, hanya dipandang fasik (melakukan dosa besar) dan disuruh bertaubat. Jika dia tidak mahu bertaubat, nescaya dibunuh, selaku suatu hukuman yang mesti dijalankan.

Segolongan ulamak salaf, diantaranya Ahmad dan Ishaq menetapkan bahawa orang yang meninggalkan solat telah kafir dan dihukum bunuh selaku seorang kafir.

Abu Hanifah dan al-Muzany menetapkan bahawa orang yang meninggalkan solat tidak dikafirkan dan tidak dibunuh, hanya dipenjarakan dan dita'zirkan sehingga dia kembali mengerjakan solat.

Wallahu a'lam.

Link pilihan :

Cara Qadak Ganti Solat Fardu

Solat Sunat Menampung Kekurangan Solat Fardu

Kepentingan Solat


*

9 ulasan:

 1. Dlm menjalani kehidupan harian, dek kerana kejahilan dan kealpaan sering terjadi, sengaja atau tidak melakukan perkara syirik atau perkara yg merosakkan aqidah. Bg org yg solat, diperbaharui Syahadah keislamannya sekurang kurangnya 9 kali sehari semalam. Bg yg tidak solat ketika manakah pula dia memperbaharui Syahadahnya ?

  BalasPadam
 2. Cara termudah nak masuk neraka,
  tak perlu buat apa apa,
  TAK SOLAT !

  BalasPadam
  Balasan
  1. Seringan ringan perbuatan kufur, adalah meninggalkan solat fardhu dgn sengaja, melupuskan segala amal baik sebelumnya. Dan jika tanpa sedikit pun rasa bersalah, tanpa sedikit pun rasa kesal atau penyesalan, ditakuti terkeluar Islam seketika itu juga hinggalah dia bersyahadah semula.

   Padam
 3. Seorg muslim itu adalah seorg yg mengakui dan mengucapkan dua kalimah Syahadah, dan tidak melakukan perkara kufur.

  Sebesar besar perkara kufur adalah syirik dan serendah rendahnya meninggalkan solat fardhu dgn sengaja.

  Adalah perkara kufur itu membatalkan Syahadah dan menghapuskan segala amal baik sebelumnya.

  Sgt ditakuti bg org org yg meninggalkan solat fardhu dgn sengaja itu mati dlm keadaan kufur, yg tak sempat memperbaharui Syahadahnya.

  BalasPadam
 4. Mengenal pasti kedudukan diri melalui solat ;

  A. Pelaku perbuatan kufur ("allazina kafaru"), tergolong fasikin.
  1. Tak kisah nak solat.
  2. Kadang solat, kadang tidak, ikut sempat, ikut suka, ikut mood.
  Batasnya antara Islam dan kufur itu adalah meninggalkan solat fardhu dgn sengaja.

  B. Muslim yg cacat atau tidak sempurna imannya.
  3. Solat fardhu cukup, jika tertinggal, diqadha'nya, tp tiada khusyuknya, dan tidak sempurna rukun rukun dan syarat syaratnya.

  C. Mukmin yg soleh.
  4. Solat solatnya khusyuk dan sempurna (segala rukun rukun dan syarat syaratnya). Sempurna solat fardhu bg kaum lelaki adalah secara berjamaah di masjid masjid atau di surau surau.
  5. Sudah merasa nikmatnya solat, hingga sering memperpanjang solat solat sunatnya yg dilakukan secara sendirian.
  6. Solat adalah nikmat terbesar bgnya.

  BalasPadam

Popular Posts